Búza- és szőlővessző szentelést tartottak Iklódbördőcén

Title
Tartalomhoz ugrás

Búza- és szőlővessző szentelést tartottak Iklódbördőcén

...:::Iklódbördőce község honlapja:::...
Közzététel szerző: Korosa Titanilla itt zaol.hu · 26 Április 2021
Hagyományos búza- és szőlővessző szentelést tartottak vasárnap a mároki kápolnánál a Szent Márk napi szentmisét követően.

A Szécsisziget felé vezető út menti erdőn keresztül érhető el a 18. század végén épült mároki kápolna, melynek védőszentje Szent Márk. A néphagyomány szerint ehhez a naphoz kapcsolódik a búzaszentelés, míg a szőlőhajtás bemutatása és megszentelése Szent Gyögy napjához köthető. A két ünnep egymást követi, így a kápolnánál búza- és szőlővessző szentelést tartanak ilyenkor az iklódbördőcei Két Hegyhát Egyesület szervezésében.

-Tavaly a pandémia miatt a szentmise és a szentelés elmaradt, de a szőlőhajtást akkori állapota szerint berajzoltuk a Jövések könyvébe, hogy ebből majd az utókor kiolvassa a szőlőjövéseket és így tettünk idén is – mondta Pék János, a civil szervezet vezetője. – Az elmúlt egy évben más rendezvényeink, így két borverseny is elmaradt, most azonban úgy gondoltuk, hogy megtartjuk a szentelést még, ha maszkban, távolságtartással is, hogy őrizzük a hagyományt.


/Végi Csaba esperes szentelte meg a szőlő- és búzavesszőt Fotó: Korosa Titanilla/

Arra a kérdésre, hogy mit olvasnak ki az iklódi hegyhátról hozott szőlővesszőből Pék János elmondta, hogy véleménye szerint 2000 óta az idei a legrosszabb tavasz, ha az időjárást nézzük.
-Idén nem volt olyan az idő, amilyennek tavasszal lennie kellene, jelenleg éppen, hogy kezdenek a szőlők rügyezni, ellenben egy évvel ezelőtt ebben az időszakban már arasznyi hajtásokat láthattunk – magyarázta. – Reménykedünk abban, hogy a természet megoldja a dolgát, ahogy korábban is tapasztaltuk és utoléri magát a szőlő őszig.


Vissza a tartalomhoz