GAZ-UAZ-ok seregszemléje Iklódbördőcén: mintegy harminc autó érkezett az országos márkatalálkozóra

Title
Tartalomhoz ugrás

GAZ-UAZ-ok seregszemléje Iklódbördőcén: mintegy harminc autó érkezett az országos márkatalálkozóra

...:::Iklódbördőce község honlapja:::...
Közzététel szerző: Korosa Titanilla itt zaol.hu · 20 Július 2020
A GAZ-UAZ-rajongók gyűltek össze különböző korú járműveikkel az elmúlt hétvégén a település központjában. A második alkalommal megszervezett országos márkatalálkozóra mintegy 30 autó érkezett.

Kardos Csaba szervezőtől megtudtuk: komoly rajongótábora van a GAZ-UAZ járműveknek, melyeket az egykori Szovjetunióban kezdtek el gyártani.
– Hagyományteremtő szándékkal hívtuk életre tavaly az UAZ-GAZ 69 terepes találkozót. Idén már jobban híre ment a programnak, olyan résztvevőket vártunk, akik hozzánk, szervezőkhöz hasonlóan érdeklődnek a technika és az orosz gépjárművek iránt – fogalmazott Kardos Csaba, aki maga is több GAZ kocsival rendelkezik, miután a katonai szolgálata alatt beleszeretett a típusba. – A programra az orosz terepjárógyártás szinte teljes palettája felvonult. A GAZ-67, GAZ-69, az UAZ különböző típusai mind megtalálhatók. Ezek az autók mindent kibírnak, a szibériai terepen a nyugati terepjárók elbuknának, ezek jól bírják a szélsőséges viszonyokat. A találkozó egyik különlegessége egy GAZ-67-es, a helyszínen a legrégebbi és ma már legritkábban előforduló típus, egy második világháborús veterán, 1953-ig gyártották, tulajdonosa Pannonhalmáról érkezett.


Kardos Csaba szervező indítja a GAZ–66-húzó versenyt, melynek nagy sikere volt, többen is beneveztek Fotó: Korosa Titanilla / Zalai Hírlap

Kardos Csaba hozzátette és később több résztvevő is megerősítette a gondolatot: ezek az autók puritán egyszerűségük miatt szépek, ez az, ami megfogja az embert, és talán feltűnőbbek, mint egy sportkocsi.
Persze nem csak régi, felújított járművekről van szó, hiszen ma is gyártanak UAZ-okat, így meg lehet vásárolni a korábbi típusokat modernebb változatban. Olyan érdekességeket is megtudtunk továbbá, hogy vannak tulajdonosok, akik átépítik a régebbi autókat, s az alacsonyabb fogyasztás miatt más típusok motorjait szerelik bele a veterán járművekbe.

Az új, retró kinézetű UAZ és tulajdonosa, Németh Attila Keszthelyről érkezett a találkozóra. Az autót 2700 köbcentis benzines motor hajtja, és 115 lőerős Fotó: Korosa Titanilla / Zalai Hírlap

Az iklódbördőcei találkozón persze nemcsak a járművek megtekintése volt a lényeg, különböző versenyszámokban is kipróbálhatták magukat, illetve járművüket a résztvevők. Az egyik programelem a GAZ–66-húzó verseny volt, a járművet időre kellett vontatniuk a nevezőknek autójukkal, de a rendezvényen a sofőrök is összemérhették erejüket, rájuk féltengelydobás várt. Továbbá egy pályát is kialakítottak a szervezők vizesárokkal nehezítve, ahol tesztelhették járművüket és vezetői tudásukat az autósok.
Kardos Csaba azt is elmondta: a találkozót egyfajta csapatépítésnek szánják, hogy az UAZ-osok társaságát összefogják. A kezdeményezés jó, hiszen az ország távolabbi pontjairól is érkeztek autósok. A szombati program után vasárnap közös terepes túrával zárták a programot.


Vissza a tartalomhoz