Kupakgyűjtőt avattak Iklódbördőcén – Betegeken segít a kezdeményezés

Title
Tartalomhoz ugrás

Kupakgyűjtőt avattak Iklódbördőcén – Betegeken segít a kezdeményezés

...:::Iklódbördőce község honlapja:::...
Közzététel szerző: Korosa Titanilla itt zaol.hu · Hétfő 23 Aug 2021
Szív alakú kupakgyűjtőt helyeztek ki és avattak fel a kultúrháznál a közelmúltban megtartott falunapi programon.

Kulman Ferencné alpolgármester, a kupakgyűjtő elhelyezését kezdeményező Vöröskereszt helyi alapszervezetének vezetője elmondta: az önkéntesek munkája nem mindig látványos, de életmentő a betegek, rászorultak számára. Ilyen a véradás, illetve most az a pirosra festett, szív formájú tartó elkészítése, amelybe akár több ezer kupakot is összegyűjthetnek, ezzel segítve a beteg gyermekeken, fiatalokon.

– Településünkön többéves hagyománya van a kupakgyűjtésnek, a háztartásokból elhozzák hozzánk, a Vöröskereszthez a kultúrházba, mi pedig továbbadjuk ezeket egy kiválasztott gyűjtőpontra – mondta Kulman Ferencné. – Ezentúl azonban már egyenesen a gyűjtőbe helyezhetik el a színes műanyag kupakokat. A szív alakú kupakgyűjtő a helyi Horváth László és szomszédja, Herman Zsolt áldozatos, önzetlen munkájának eredménye. Ez az időtálló darab évtizedeken át hirdetheti majd, hogy településünkön van szívük az embereknek. Reméljük, jó célok érdekében minél többször megtelik majd.


A gyűjtőbe az első kupakokat (b–j) Sabján Krisztián, Kulman Ferencné, valamint Horváth László és Herman Zsolt dobta be Fotó: Korosa Titanilla / Zalai Hírlap

Hozzátette: gyűjtöttek már két SMA-betegségben szenvedő kisgyermeknek, illetve egy Vas megyei lánynak, utóbbi gyűjtés során szinte megtelt a falubusz műanyag kupakokat tartalmazó zsákokkal, hála a helyeik aktivitásának.

A falunap fellépői előtt Sabján Krisztián polgármester köszöntötte az egybegyűlteket, és emlékezett a mögöttünk hagyott hónapokra, mikor a pandémia nehezítette az életet. Mint fogalmazott, ez idő alatt is sikerült minden feladatot megoldani a településen, azóta pedig szerveztek már véradást a faluban, most pedig egy önkéntes akció keretében készült el a kupakgyűjtő.

A rendezvényen részt vett Cseresnyés Péter államtitkár, a térség országgyűlési képviselője is, aki köszöntőjében a hagyományos közösségek összetartó erejéről beszélt, mely közösségeket a 21. század újabb kihívások elé állítja. A falunapi programok mutatják, hogy ezek a közösségek erősek, akarják őrizni a hagyományokat, szeretnek együtt lenni és újabb kezdeményezéseket elindítani, mint például a kupakgyűjtő kihelyezése, mondta a politikus. Cseresnyés Péter maga is növelte a szív alakú gyűjtőben elhelyezett kupakok számát, és ígérte, továbbiakat is eljuttat Iklódbördőcére, hogy segítse a kezdeményezést.



Vissza a tartalomhoz